Kulfi lody indyjskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko w proszku

    3 Szkl
  • pistacje

    1/3 Szkl
  • śmietana 30%

    400 Ml
  • mleko

    1-2 Szkl
  • Szafran - nitki

    1\2 Łyżeczki
  • kardamon mielony

    1\2 Łyżeczki
  • cukier puder

    1\4 Szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1. Do garnka wsypujemy mleko w proszku, wlewamy śmietankę i cały czas mieszając dolewamy mleko. Masa powinna mieć konsystencję ciut luźniejszą od śmietany (rozbieżność spora, ale z doświadczenia wiem, że różnie to mleko w proszku chłonie :) ), doprawiamy szafranem, kardamonem i cukrem pudrem. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. Masę ściągamy z ognia i wsypujemy orzeszki pistacjowe.

2. Przestudzoną masę wlewamy do maszyny do robienia lodów i kręcimy tak długo, aż masa wyraźnie się zmrozi. Przed podaniem posypujemy posiekanymi pistacjami.


SMACZNEGO :-)
Mancia w kuchni
http://manciawkuchni.blogspot.ie/2015/12/kulfi-lody-indyjskie.html

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 16.12.2015 09:01
wyglądają pysznie
Ifa 16.12.2015 06:52
Coś nowego i z pewnością pysznego :-)
Renataj 15.12.2015 22:49
Dla mnie coś nowego wartego wypróbowania:)
Wiktoria29 15.12.2015 21:19
świetne,chętnie bym spróbowała
Kolorowa 15.12.2015 20:32
Z chęcią bym takie zjadła.
2milutka 15.12.2015 20:32
fajny pomysłowy przepis, cos nowego :)
Ania321 15.12.2015 20:08
coś pysznego :)
W poszukiwaniu inspiracji 15.12.2015 19:56
Intrygujący przepis :) Uwielbiam pistacje :)
Joannasz3190 15.12.2015 19:01
Pyszności :)
marcia7 15.12.2015 17:49
coś zupełnie nowego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat