Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ziemniaczane z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser śmietankowy 25 dag
jajko
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ziemniaczane z serem

Kluski:
1000 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
250 g bułki tartej
olej do smażenia
sól
pieprz

Farsz:
Ser rozgnieść łyżką. Dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę i przyprawy, wymieszać.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki obrać, ugotować, dodając łyżeczkę soli. Ostudzone ziemniaki zemleć. Dodać jajko, mąkę oraz sól, wyrobić ciasto.
Kuleczki ziemniaczane:
Z ciasta ulepić małe kuleczki, spłaszczyć, zrobić placki. Do środka nałożyć farsz, uformować kuleczki. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić i włożyć kuleczki. Gotować około 5 minut (aż wypłyną na wierzch). Kuleczki wyłożyć na talerz, ostudzić, a następnie panierować w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak