Kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jajko

    2 szt
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kuleczki ziemniaczane, czyli co zrobić jak zostaną ugotowane ziemniaki, a mamy dosyć kopytek ;)

1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. Do ziemniaków dodać jajka oraz mąki.
3. Zagnieść. Ciasto ma być gęste jak na kluski śląskie, ale nie może przylepiać się do ręki.
4. Dodać sól i pieprz.
5. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Kulki obtaczać w bułce tartej i smażyć jak frytki, aż będą złociste.

MOJA RADA: Lepiąc kulki ziemniaczane zmocz trochę łapki :)

Kulki bez problemu dają się podpiec w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem na następny dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
piegusssek 08.02.2014 16:02
iziona, nigdy nie jadłam ich z barszczykiem. Będę chyba musiała spróbować ;)
DorotaZ 30.01.2014 14:49
Muszą być smaczne:)
probofka 29.01.2014 22:30
dzieciaki je uwielbiają
iziona 29.01.2014 21:13
Lubię takie z barszczykiem
Ewelina301 29.01.2014 17:14
idealne na imprezy rodzinne
mitek111 29.01.2014 16:26
mają ładny złoty kolor to znaczy że są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat