Kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jaja

    2 szt.
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EWI 19.04.2012 12:37
piękne
ewasylwia 03.02.2011 11:06
Zjadłabym coś takiego z chęcią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat