Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki z kajmaku, czekolady i pszenicy ekspandowanej

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 400 g ekspandowana dmuchana preparow
masa kajmakowa 200 g
czekolada gorzka 100 g
masło 2 łyżki
amaretto 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki z kajmaku, czekolady i pszenicy ekspandowanej

Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego ?

Ja dziś zrobiłam z pszenicy ekspandowanej, jest też gryka, proso, amarantus całe morze wspaniałości.

Masło rozpuszczamy.
Czekoladę również w kąpieli wodnej.
Do gotowej masy kajmakowej z puszki dodajemy rozpuszczoną czekoladę, masło, amaretto i mikserem miksujemy by konsystencja była jednolita.

Następnie dodajemy naszą dmuchaną pszenicę i dużą łyżką to lekko mieszamy, następnie dłonie maczamy w zimnej wodzie i formujemy kulki.
Układamy na foli aluminiowej i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

A potem smakujemy !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.01.2015 20:37
muszą być smaczne
Malinka 15.01.2015 15:18
Deser - przepyszny!
Agnieszka-87-25 15.01.2015 15:12
rewelacyjny pomysł
Anna133 15.01.2015 14:57
dokładnie jak szyszki a dziś pełna gama takich zbóż na półkach, mieszając je z samą nawet dobra czekolada uzyskamy genialne ciasteczka !
Lucan 15.01.2015 14:54
dzieciństwo:) jak szyszki
kloruś 15.01.2015 13:35
wyglądają absolutnie przepysznie!
aginaa 15.01.2015 13:05
super przepis
Joannasz3190 15.01.2015 12:54
Muszą być pyszne :)
gosia561 15.01.2015 12:53
to coś nowego
Edith85 15.01.2015 12:53
ale smaka mi zrobiłaś tymi kuleczkami :)
molanka 15.01.2015 12:46
smaczna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak