Kuleczki ryżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 torebka
  • jajko

    1 sztuka
  • ser żółty

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ser feta

    opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kuleczki ryżowe foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Kuleczki ryżowe foto
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
Krok 3 - Kuleczki ryżowe foto
Zetrzyj ser na tarce i wrzuć do ostygniętego ryżu. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 4 - Kuleczki ryżowe foto
Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki i otocz je w bułce tartej.
* do środka kulki ryżowej można dodać np. ser feta, serek topiony itp
Krok 5 - Kuleczki ryżowe foto
Usmaż kuleczki na średnim ogniu. Danie gotowe do spożycia .
Kuleczki mogą stanowić oddzielną potrawę, jak i dodatek do innych dań.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 14.03.2015 19:55
super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat