Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ryżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż biały 1 szklanka
kurkuma 1/3 łyżeczki
mozzarella 150 g
jajko 2 sztuki
mąka 5 łyżek
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
bulion 1 kostka
salami 100 (pieprzowe)
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ryżowe

Kroki postępowania

1
Z kostek rosołowych i kurkumy przygotować wywar, w którym gotujemy ryż. Nie musi być on bardzo miękki. Zostawić do wystygnięcia. Paprykę i salami kroimy w drobną kosteczkę, a mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - Kuleczki ryżowe foto
2
Paprykę podsmażyć na oleju. Do ryżu dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy. Do masy dorzucamy paprykę, salami i ser. Wszystko przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Po wymieszaniu formujemy kuleczki i panierujemy w bułce tartej.
Krok 2 - Kuleczki ryżowe foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej – powinno go być tyle, żeby kulki gdzieś do 1/4 wysokości były zanurzone. Kuleczki smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Następnie należy je położyć na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe! Można Je jeść na gorąco, ale tak jak powiedziałam bardzo dobrze smakują też odgrzewane (wystarczy włożyć na chwilę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika). Smacznego!
Krok 3 - Kuleczki ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.03.2015 09:22
fajne kuleczki
Margo1 24.01.2015 11:19
Bardzo dobre , jadłam już takie
Jagódka77 16.01.2015 14:15
warto wypróbować
Kuchenka 05.01.2014 21:10
są świetne
2milutka 05.01.2014 21:02
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak