Kuleczki orzechowe w czekoladzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy arachidowe

    10 dag
  • nutella

    20 dag
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • aromat migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    20 dag
  • wafelki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kuleczki orzechowe w czekoladzie foto
Obrane orzechy lekko uprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Wafelki połamać, włożyć do głębokiej miski, zmiksować blenderem. Połączyć z orzechami, nutellą, sokiem z cytryny, kakao, dokładnie wymieszać. Z masy rękami utoczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze.
Krok 2 - Kuleczki orzechowe w czekoladzie foto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać z aromatem. Gotowe kuleczki zanurzać w płynnej czekoladzie.
Krok 3 - Kuleczki orzechowe w czekoladzie foto
Wyjmować widelcem i układać na kratce.
Krok 4 - Kuleczki orzechowe w czekoladzie foto
Włożyć do lodówki pozostawiając do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 25.11.2013 21:30
Smakowite.
Katarzyna59 24.08.2013 20:31
fantastyczne kuleczki
olkaaa 20.08.2013 07:40
fajny deser
Katarzyna/kate1980 17.08.2013 22:50
fajnie wyglądają idealne do kawy
romanrafal 16.08.2013 14:01
pyszne kuleczki,fajny przepis
Mniam 15.08.2013 14:03
Bardzo lubię takie kuleczki:)
katarzynagotuje 15.08.2013 12:09
Robię podobne :) Zawsze pyszne :)
Katarina 15.08.2013 10:02
Takie małe a takie pyszne
cukiereczek 15.08.2013 08:13
coś słodkiego to dla mnie
iwi 15.08.2013 08:09
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat