Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki mielone z makaronem w sosie musztardowym
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowanie sosu: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę, śmietanę oraz wodę. Całość mieszamy i dusimy około 7 minut.
Przygotowanie mięsa: Do mięsa dodajemy jajko, startą na drobnej tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz oraz makaron. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Formujemy 10 kulek. Obsmażamy na oleju do zrumienienia.
Pieczenie potrawy: Układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia).
Po upieczeniu możemy posypać danie koperkiem i szczypiorkiem.