Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki mielone z makaronem w sosie musztardowym

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe ze składników, które są łatwo dostępne.

Składniki:

Mięsne kuleczki:

mięso mielone 500 gramów
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
makaron świderki 120 gramów

Sos:

woda 300 mililitrów
marchewka 1 sztuka
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
kwaśna śmietana 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
olej 1 łyżka

Do dekoracji:

koperek świeży
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki mielone z makaronem w sosie musztardowym

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia.

Przygotowanie sosu: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę, śmietanę oraz wodę. Całość mieszamy i dusimy około 7 minut.

Przygotowanie mięsa: Do mięsa dodajemy jajko, startą na drobnej tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz oraz makaron. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Formujemy 10 kulek. Obsmażamy na oleju do zrumienienia.

Pieczenie potrawy: Układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia).

Po upieczeniu możemy posypać danie koperkiem i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak