Kuleczki kajmakowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasteczka owsiane

    210 g
  • mleko

    2 łyżki
  • masło

    1/5 kostki
  • śliwki suszone

    kilka
  • wiórki kokosowe

  • kajmak

    1/2 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masę kajmakową i mleko podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy trochę przestygnie dodać masło i ucierać mikserem, wtedy pozbędziemy się też ewentualnych grudek kajmaku. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć i wymieszać z masą kajmakową. Śliwki pokroić na ćwiartki. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego tak aby śliwka była w środku. Obtaczać w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 29.07.2013 21:31
Robię podobne - są pyszne :)
Mniam 25.06.2013 08:53
wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat