Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Pomidory suszone moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki*.
* Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju to wystarczy je delikatnie odsączyć, a następnie posiekać.
Do ugotowanej kaszy dodajemy dodatkową łyżeczkę masła, pokrojone pomidory suszone, szczyptę słodkiej papryki mielonej oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie studzimy, tak aby farsz podczas formowania nie parzył nas w dłonie.
Z powstałego farszu formujemy małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 - 18 minut*.
* Jeśli farsz klei nam się do rąk, posmarujmy je odroniną masła.
Po upieczeniu kuleczki podajemy jako dodatek do dań głównych i zup lub jako samodzielną przekąskę.
Życzę smacznego! :)