Kuleczki bobowo-kalafiorowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

    20 dag
  • kalafior

    1/3 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ryż

    1 woreczek
  • jajko

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczka
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób gotujemy 15 minut w osolonym wrzątku, następnie łuskamy. Kalafior i ryż gotujemy na miękko również w ten sam sposób. Paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy bób z posiekanym kalafiorem, papryką oraz ryżem, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, bułkę i koper. Masę warzywną solimy, i pieprzymy. Mieszamy wszystko łyżką, konsystencja ma być gęsta. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kule, które smażymy na złoto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 16.04.2015 18:13
super danie :)
Ania67 16.04.2015 17:23
Świetna propozycja
Habibi 16.04.2015 16:36
Trafione w mój smak :) Robię podobne, ale najczęściej smażę w głębokim oleju.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat