Kuleczki a la Bounty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki kokosowe

    400 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cukier puder

    120 g
  • masło

    140 g
  • spirytus

    4 łyżki
  • czekolada mleczna

    200 g
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kuleczki a la Bounty foto
Masło, cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Krok 2 - Kuleczki a la Bounty foto
Wiórki przełożyć do miski, wlać spirytus oraz masło rozpuszczone z cukrem i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie uformować kuleczki wielkość orzecha włoskiego i ponownie wstawić do lodówki na około 60minut.
Krok 3 - Kuleczki a la Bounty foto
W rondelku na parze rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka do jednolitej konsystencji.
W czekoladowej polewie zanurzać każdą z kokosowych kuleczek i wstawić do lodówki do momentu aż polewa zastygnie.
Linka2107
Słodkie kuleczki z wyczuwalną alkoholową nutą, o aksamitnym smaku kokosa oblane delikatną mleczną czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ilona_eS 18.09.2016 14:10
obłedne :)
Ewa Wojtaszko 17.09.2016 22:03
mniam ! :)
Habibi 17.09.2016 11:21
a ja najczęściej robię w formie prostokątnych czekoladek :)
bryndzia93 16.09.2016 20:06
Na pewno pyszne kuleczki :)
benka 16.09.2016 19:55
No i jak się takim oprzeć?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat