Kulebiak z żurawiną Hamrocyków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 szklanki
  • drożdże

    50 gram
  • mąka

    450 gram
  • jajko

    1 szt.
  • olej

  • ziela angielskiego Prymat mielone

  • przyprawy

  • cebula

    2 szt.
  • sól

  • żurawina

  • kapusta biała

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulebiak z żurawiną Hamrocyków foto
Do mleka wsypać pół szklanki mąki , lekko podgrzać , dodać drożdże . Dodać resztę mąki i cukier , wszystko lekko wymieszać , odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce , następnie dodać olej, sól i jajko , Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kulebiak z żurawiną Hamrocyków foto
Farsz: Kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu .Gotować około 30 minut , zostawić do ostygnięcia , powybierać z niej przyprawy drobno pokroić. Cebulę w kostkę pokroić przysmażyć na rumiany kolor , dodać do kapusty , przyprawić i wymieszać z żurawiną.
Krok 3 - Kulebiak z żurawiną Hamrocyków foto
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować , wyłożyć grubo kapustą i zwinąć jak roladę .
Krok 4 - Kulebiak z żurawiną Hamrocyków foto
Górę posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 30.06.2012 14:33
ale to musi być dobre
Andysz 17.05.2012 01:03
mniam;)
krokodyl 02.05.2012 21:12
extra
Magdalena1110 01.05.2012 22:45
super
RenataZ-et 27.04.2012 21:12
rewelacyjny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat