Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z olejem rzepakowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 gram
mleko 250 ml
drożdże 30 gram
jaja 2 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło 10 dag

Farsz

kapusta kiszona 500 gram
pieczarki 400 gram
grzyby suszone 2 garscie
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
olej rzepakowy 50 ml

Dodatkowo

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z olejem rzepakowym

Kroki postępowania

1
Rozczyn:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ( połowa szklanki) z dodatkiem cukru i trzech łyżek mąki.
Etap1

Rozczyn dodajemy do mąki ( dwadzieścia minut mi pracował ). Dodajemy pozostałe składniki ( czyli jaj roztrzepujemy dodajemy resztę mleka soli rozpuszczone masło ) Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto
2
Etap2

Kapustę płuczemy i siekamy ( ja to robię nożyczkami raz dwa tnę ją prosto na patelnie}. Dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego , liście laurowe oraz przyprawy do smaku i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto
3
Dodajemy pieczarki starte na wiórka i odciśnięte z wody jeśli będzie oraz pokrojone gdyby suszone przygotowane z dnia poprzedniego .
Krok 3 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto
4
Etap3

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy . Wycinamy miseczką kółka dosyć spora ma być.
Krok 4 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto
5
Na środku układamy farsz
Krok 5 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto
6
Zlepiamy jak pieroga .
Krok 6 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto
7
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Smacznego . Można podać z barszczem jednak ja uwielbiam jeść je same zaraz po upieczeniu.
Krok 7 - Kulebiak z olejem rzepakowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 02.07.2014 18:31
ojjj bardzo lubię takie,chętnie bym porwała jednego :)
Alex_M 02.07.2014 16:09
oj lubie takie kulebiaczki :)
idealme 02.07.2014 11:46
pyszne! mniam
Grazyna0211 02.07.2014 11:44
smaczne i apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak