Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    500 g
  • mleko

    1 szkl
  • drożdże

    20 g
  • margaryna

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • Nadzienie:

  • kapusta kiszona

    1300 g
  • cebula

    1
  • marchew

    2
  • grzyby suszone

    40 g
  • kminek

    szczypta
  • sól

  • pieprz

  • olej

    3-4 łyżki
  • wywar z grzybków

  • woda

  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na tłuszczu, dodać 3 razy wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, margarynę rozpuścić. Do mąki dodać sól, rozrobione drożdże z cukrem i roztopioną margarynę, wyrobić ciasto.
Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.
(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości)
Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 40-45 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 02.01.2015 13:14
Super smakowicie się zapowiada:)
Beata999 15.12.2013 20:07
Ładnie wygląda.
Andrzej8 15.12.2013 15:14
smacznie wygląda
kasienka23 15.12.2013 10:43
wygląda wspaniale!
lara 14.12.2013 22:06
wspaniała propozycja
mufinka79 14.12.2013 21:42
Pyszny kulebiak :)
krystyna330 14.12.2013 21:31
jakie pyszności
adelajda 14.12.2013 20:49
rewelacyjny kulebiak :)
marcia7 14.12.2013 20:41
wspaniała potrawa
halina17 14.12.2013 20:21
Smacznie wygląda kulebiak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat