Kulebiak z jabłkami

Kulebiak z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • masło

    4 dag
  • cukier

    8 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mleka

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • rodzynki

    3 łyżki
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier puder

    do dekoracji
  • jabłka prażone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, a gdy podrosną, dodać przesianą mąkę, cukier, jajko ,sól i płynne masło,wyrobić gładkie ciasto,pozostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odkroić niewielki kawałek na paseczki do szachownicy,resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek ,posmarować jabłkami ,posypać rodzynkami ,zawinąć delikatnie brzegi ciasta ,resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki które ułożyć w kratkę ,posmarować żółtkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temp.180st do 30 min .
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przed pieczeniem można brzeg ciasta ozdobić bakaliami ,wtedy ciast zyska odświętny charakter .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

25.01.2013 07:49
warto wypróbować

Sarenka

11.07.2011 15:30
Pysznosci

Ewa104

01.04.2011 08:28
Świetny.

ewasylwia

28.03.2011 17:19
jakie pyszności

Małgorzata113

27.03.2011 10:45
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat