Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą ;

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • panga

    1 płat
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz mielony

    1 do smaku
  • żółtko do posmarowania

    1 sztuka
  • kapusta czerwona

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę na wszelki wypadek dobrze odsączyć na sicie by nie było w niej soku .Rybę posolić i popieprzyć .Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim rybę w całości z jednej i drugiej strony .Nie trzeba rumienić . Rozłożyć płat ciasta . Przeciąć na 3 części . Na jednym kawałku ciasta położonym na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ) ułożyć kapustę a na niej płat ryby. Przykryć drugim płatem .Zasklepić brzegi . Z trzeciego kawałka ciasta zrobić dekoracje. Można oczywiście robić dowolne dekoracje ( gwiazdki, kwiatki, choinki ). Rozgrzać piekarnik do 20 stopni .Wstawić blachę i piec 25-35 minut aż kulebiak będzie rumiany . Podawać z czystą zupą rybną do popicia ( lub czystym barszczem czerwonym ).

Na Wigilię można zrobić taki kulebiak z kapustą iż grzybami i rybą .
Można z tej porcji zamiast jednego dużego kulebiaka zrobić 4 małe porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia71 27.05.2011 11:01
super wygląda
miszelka 01.04.2011 10:23
ciekawe połączenie
Henryka2 27.01.2011 11:40
Rzadko używam czerwonej kapusty, ale ten przepis kusi!
Goya 26.12.2010 21:19
fajny
Henryka2 16.12.2010 21:54
Ciekawe zastosowanie czerwonej kapusty.
Jolanta40 20.10.2010 08:41
a ja nigdy nie jadłam kulebiaka
PaniMISIOWA 14.10.2010 09:35
Z czerwoną kapustą jeszcze nie jadłam kulebiabów, ale bardzo lubię z białą :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat