Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 400 g
kapusta kiszona 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
ziele angielskie 5-6 szt
skórka z cytryny 1 szt
grzyby suszone 60 g
cebula 2 szt
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
orzechy włoskie 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 2 szt
Owoc jałowca cały Prymat 1 mielony
tłuszcz
mąka 1 do formy
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec.
Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką. Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.11.2015 14:39
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak