Kulebiak z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    30 dag
  • kapusta kiszona

    50 dag
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • grzyby suszone

    5 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto rozmrozić i delikatnie rozwałkować.

Grzyby namoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wody, a w tej wodzie gotować przez około 30 minut kapustę z dodatkiem przypraw.

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju. Ugotowane grzyby pokroić w paseczki, dodać kapustę i cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i na patelni odparować. Dodać pokrojone na drobno jajka i posiekane orzechy. Wymieszać.

Na środku ciasta ułożyć wałek z farszu, zwinąć ciasto i posmarować rozmąconym jajkiem. Ciasto przełożyć do foremki i nakłuć je widelcem.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.09.2013 07:24
ciekawy przepis
caralajna 11.10.2012 10:26
super pomysł
elzbietar64 01.05.2012 22:39
zapowiada się na smaczne
Wacław 02.04.2012 09:19
pychaaaaa !!!
anemon 29.03.2012 07:07
Lubię takie tradycyjne dania w nowoczesnej, czyli mniej pracochłonnej odsłonie.
IlonaAlbertos 28.10.2011 00:18
Zapowiada się wspaniale.
Justa32 24.09.2011 10:29
mniam
IZABELA29 01.07.2011 11:05
warto zrobić ..
barbara11561 01.07.2011 10:24
Fajny i prosty
ben-ka 19.01.2011 00:12
Oj Misiu to najprostszy kulebiak:) ciasto gotowiec a farsz??? można zrobić z pieczarek i będzie szybko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat