Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z brukselką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 40 dkg
jajko 2 szt
margaryna 1 kostka
olej 4 łyżki
mleko w proszku 3 łyżki
drożdże 5 dkg
mleko 3/4 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Nadzienie

brukselka 50 dkg
cebula 2 szt
jajko 2 szt
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz do formy 1 łyżka

Porada

Kulebiak podawać gorący z sosem pomidorowym lub z surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z brukselką

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę , dodać margarynę razem wymieszać. Dodać jajka, mleko w proszku , sól , olej. Drożdże zalać w kubku ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy urosną przelać do miski z przygotowanymi składnikami. Jeżeli ciasto będzie rzadkie to dodać mąkę a jeżeli będzie za gęste to dodać wodę. Konsystencja ciasta ma być jak na pierogi. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kulebiak z brukselką foto
2
Brukselkę i cebulę razem ugotować. , odcedzić.
Krok 2 - Kulebiak z brukselką foto
3
Ugotowaną cebulę drobno posiekać. Jajka osobno ugotować.
Krok 3 - Kulebiak z brukselką foto
4
Brukselkę przekroić na połówki. Jajko pokroić w plasterki. Przygotować formę okrągłą o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Więcej niż połowę ciasta ułożyć w tortownicy. Na nim układać połówki brukselki na przemian brzuszkiem do góry i brzuszkiem do dołu. Posypać je cebulą, przyprawą kucharek, pieprzem, ułożyć jajka .
Krok 4 - Kulebiak z brukselką foto
5
Przykryć resztą ciasta. Z wierzchu posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 5 - Kulebiak z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 12.04.2016 14:11
Ciekawy przepis.
Mniam 12.04.2016 10:52
Ciekawy pomysł. Z chęcią bym spróbowała, bo bardzo lubię brukselkę :)
wwwiolka 12.04.2016 10:37
Bardzo fajny przepis.
Motorek 12.04.2016 09:49
bardzo dobre
Maridka19 12.04.2016 09:01
same pyszności :)
Ifa 12.04.2016 07:35
Smaczny pomysł :-)
jagoda5913 12.04.2016 00:17
dobry pomysł
Skotka 11.04.2016 21:32
Bardzo lubię brukselkę:) Ciekawy przepis.
Renataj 11.04.2016 21:11
Interesująca i bardzo apetyczna propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak