Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 sztuki
brokuły mrożone 1 opakowanie
kalarepka młoda 1 sztuka
groszek mrożony 1 szklanka
szpinak 7 sztuk
pieczarki małe 10 sztuk
śmietana słodka 300 mililitrów
ser topiony 1 sztuka
ser żółty 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść lubczyku suszony Prymat do smaku
posiekane listki tymianku do smaku

Porada

Spróbujcie konieczne tego przepisu z farszem takim jak my proponujemy lub jakimkolwiek innym, każdy będzie dobry.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem

Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C.

Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy ok. 300 ml śmietanki i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej szklankę żółtego startego sera, cały topiony serek, ścieramy sporo gałki muszkatołowej. Delikatnie gotujemy do momentu, kiedy sery rozpuszczą nam się całkowicie. Teraz dodajemy lubczyk, pieprz i tymianek. Chwilkę jeszcze gotujemy i na samym końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki żółtego sera i wtedy zawijamy ciasto. Da to fajny efekt, kiedy po bokach będzie zapieczony żółty ser. Ciasto na koniec smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Nacinamy jeszcze, aby wilgoć miała ujście i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy na duży talerz i kroimy na kawałki. Możemy podawać do tego surówkę. My tak robimy, bo trudno nam odmówić sobie codziennej porcji surowych warzyw :)

Życzymy smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak