Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kulebiak

mąka pszenna 25 dag
margaryna 7 dag
żółtko jajek 1
jajko 1
drożdże 2 dag
cukier 1 płaska łyżeczka
sól do smaku
śmietana 18 proc 4 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Farsz

por 1
cebula biała 1
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku
oliwki czarne 10-14 sztuk

Smarowidło

białko 1
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z cukrem.
Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz razem posiekać.
Dodać wyrośnięte drożdże , jajka, śmietanę , sól i czrnuszkę.
Krok 1 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
2
Wyrobić ciasto. Powinno być lekko przyklejające się do ręki.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pory pluczemy i razem z cebulą drobno siekamy posypujemy solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy por z cebulą.
Najpierw szybko przesmażamy potem zmniejszamy gaz i dusimy ok. 10-15 minut.
Krok 3 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
4
Czarne oliwki dość drobno siekamy i dodajemy do wystudzonego pora.
Krok 4 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
5
Ciasto rozwałkować na prostokąt 35 X 22 cm., grubości 1 cm.
Do białka dodać sól i trochę pieprzu cytrynowego, rozmieszać widelcem.
Tym smarowidłem pokryć ciasto , po środku wzdłuż ciasta nałożyć nadzienie.
Krok 5 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
6
Ciasto lekko nałożyć na siebie i dobrze zlepić.
Włożyć do formy 35 X 7 cm., łączeniem do spodu blaszki.
Z wierzchu środek ciasta znów smarujemy białkiem i nacinamy wzorek.
Kulebiak posypujemy czarnuszką.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180-160 C do zrumienienia.
Krok 6 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.10.2016 23:14
Bardzo smaczne
atort111
atort111 15.02.2016 20:56
apetycznie na stole
w mojej kuchni 14.02.2016 15:37
same pyszności
Maridka19 14.02.2016 08:25
Same pyszne smakołyki:)
Renata9 13.02.2016 23:04
Pyszny kulebiak :-)
Marta1986 13.02.2016 22:19
bardzo smaczne
Renataj 13.02.2016 21:26
Chętnie bym spróbowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak