Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulebiak

  • mąka pszenna

    25 dag
  • margaryna

    7 dag
  • żółtko jaja

    1
  • jajko

    1
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • sól do smaku

  • śmietana 18 proc

    4 łyżeczki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżka

Farsz

  • por

    1
  • cebula biała

    1
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sól do smaku

  • oliwki czarne

    10-14 sztuk

Smarowidło

  • białko

    1
  • sól do smaku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
Drożdże rozmieszać z cukrem.
Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz razem posiekać.
Dodać wyrośnięte drożdże , jajka, śmietanę , sól i czrnuszkę.
Krok 2 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
Wyrobić ciasto. Powinno być lekko przyklejające się do ręki.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pory pluczemy i razem z cebulą drobno siekamy posypujemy solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 3 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy por z cebulą.
Najpierw szybko przesmażamy potem zmniejszamy gaz i dusimy ok. 10-15 minut.
Krok 4 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
Czarne oliwki dość drobno siekamy i dodajemy do wystudzonego pora.
Krok 5 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
Ciasto rozwałkować na prostokąt 35 X 22 cm., grubości 1 cm.
Do białka dodać sól i trochę pieprzu cytrynowego, rozmieszać widelcem.
Tym smarowidłem pokryć ciasto , po środku wzdłuż ciasta nałożyć nadzienie.
Krok 6 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto
Ciasto lekko nałożyć na siebie i dobrze zlepić.
Włożyć do formy 35 X 7 cm., łączeniem do spodu blaszki.
Z wierzchu środek ciasta znów smarujemy białkiem i nacinamy wzorek.
Kulebiak posypujemy czarnuszką.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180-160 C do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 25.10.2016 23:14
Bardzo smaczne
atort111 15.02.2016 20:56
apetycznie na stole
w mojej kuchni 14.02.2016 15:37
same pyszności
Maridka19 14.02.2016 08:25
Same pyszne smakołyki:)
Renata9 13.02.2016 23:04
Pyszny kulebiak :-)
Marta1986 13.02.2016 22:19
bardzo smaczne
Renataj 13.02.2016 21:26
Chętnie bym spróbowała:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat