Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 280 g
drożdże świeże 20 g
mleko 2% 150 ml
olej rzepakowy 50 ml
jajko 1
sól do smaku
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat ok.1,5 łyżki
mąka kukurydziana do posypania

nadzienie

oliwki zielone 70 g
pomidory suszone Smak 70 g
Czosnek staropolski Prymat do 1 łyżeczki
pieczarki 315 g
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

gęsta zalewa

koncentrat pomidorowy ok.2 pełne łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Czosnek staropolski Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką

Kroki postępowania

1
Przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Gdy drożdże podrosną dolewamy resztę mleka, całe żółtko i 1/2 białka ( połowę zostawiamy do smarowania), dodajemy przyprawy, olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką foto
2
Opłukane pieczarki kroimy w paski, przesmażamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Studzimy.
Krok 2 - Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką foto
3
Pomidory suszone odcedzamy, przyprawiamy czosnkiem staropolskim.
Formę. blaszkę ok.20 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą lub kaszą manną.
Nieco mniej niż połowę wyrośniętego ciasta wałkujemy i wykładamy spód formy. Posypujemy mąką kukurydzianą.
Na ciasto kładziemy pokrojone w paski pomidory, pieczarki i oliwki, wszystko lekko dociskamy.
Krok 3 - Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką foto
4
Nadzienie smarujemy koncentratem wymieszanym z mąką i przyprawami, znowu lekko dociskamy.
Krok 4 - Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką foto
5
Z pozostałego ciasta odrywamy kawałek na dekorację, resztę wałkujemy i przykrywamy farsz. Boki ciasta lekko zawijamy do dołu. Na górze robimy kilka otworków. Z reszty ciasta robimy dekorację.
Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem z odrobiną soli i zalewy z pomidorów.
Krok 5 - Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką foto
6
Ciasto na ozdoby powinno być bardzo cienkie.
Całość pieczemy ok. 35-40 minut w 180 C, potem dopiekamy ok.15 minut w 160 C.
Smacznego.
Krok 6 - Kulebiak oliwkowo-pomidorowo-pieczarkowy z czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 17.11.2016 09:13
wygląda wspaniale :-)
KORAL 15.11.2016 09:23
Od siebie mogę tylko powiedzieć....żałujcie jak nie zrobicie:)
MAR3STA 14.11.2016 23:18
Znakomity i pożywny
Marta1986 14.11.2016 19:20
pysznosci mniam
Stenka 14.11.2016 18:56
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak