Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
drożdże świeże 35 gram
mleko letnie 350 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 100 gram
boczek 100 gram
cebula 2 sztuki
kminek Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak

Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie.

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: kapustę posiekać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem kminku.
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć drobno pokroić.
Jeśli z kapusty nie wygotowała się całkowicie woda, to kapustę również dokładnie odcisnąć z jej nadmiaru.

Boczek drobno pokroić i wysmażyć na patelni, przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno posiekane cebule, dodać pokrojone grzyby i przeciśnięty czosnek, razem chwilę smażyć, często mieszając. Całość dodać do kapusty, doprawić sporą ilością pieprzu, majerankiem, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 36 x 20 cm, rozsmarować przestudzony farsz i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 36 x 8 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 50 minut.

Podawać lekko przestudzony i pokrojony w grube plastry do czerwonego barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 13.12.2013 17:05
@WacławI, u mnie to tradycja. Polecam Ci gorąco, jestem pewna, że kulebiak będzie Ci smakował.
Wacław 13.12.2013 14:10
nie jadłem takiego ,dla mnie to nowość,na pewno jest pyszny :-)
junox 04.06.2013 21:07
też nie jadłam
barbara11561 18.12.2012 14:20
PYSZNIE WYGLĄDA
anemon 30.09.2012 19:39
Mogę powiedzieć, że znam trochę Twoje przepisy i podejrzewam, że kulebiak będzie Ci smakował.
caralajna 30.09.2012 07:09
wygląda wspaniale, przyznam że nigdy nie robiłam, ani nie jadłam, czuję że wiele tracę :)
anemon 26.06.2012 10:05
czekoladka zrób, polecam, bo kulebiak to naprawdę pyszne danie.
czekoladka_m 24.06.2012 19:47
ja jeszcze takiego nie robiłam, ale juz od dawna sie do niego przymierzam. A Twoje zdjęcia tak kuszą, że chyba jednak zrobię:)
jeta72 22.01.2012 15:02
super
IZABELA29 14.11.2011 11:46
uwielbiam go
IZABELA29 30.10.2011 09:55
robiłam kiedy taki i kto wie czy w tym roku go nie zrobię
anemon 30.10.2011 09:25
Dziękuję i zapewniam, że smakuje dużo lepiej niż wygląda. Tak Święta już blisko.
ben-ka 30.10.2011 09:13
Kulebiaka robię na święta Bożego Narodzenia czyli już wkrótce:)
Mysiunia 20.10.2011 10:18
nigdy czegoś takiego nie jadłam - wyglada cudownie!
Grazyna0211 23.09.2011 21:31
wygląda cudnie gratuluję zdolności!
Izabela/bella81 08.09.2011 07:49
super
Rybciia 15.08.2011 17:50
świetne
iziona 02.08.2011 08:23
Ależ to apetyczne jedzonko.
Seba 23.07.2011 09:17
super
Jaheira11 03.07.2011 10:51
fajny przepis
Motorek 30.06.2011 09:58
mniam
caroline1983 28.06.2011 14:58
Idealny z barszczykiem. Jest tak dobry ze mogłabym go jeść bez dodatków :)
misia53 28.06.2011 10:49
moje smaki
anemon 26.06.2011 16:27
Dziękuję i zapraszam.
aguus 26.06.2011 10:52
Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda.... To chyba się wproszę na porcję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak