Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiaczki z soczewicą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 1 puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
drożdże świeże 2,5 dkg
mąka 300 gram
cukier 1 łyżka
mleko 100 ml
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 4 dkg
sól szczypta
tymianek 1/2 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiaczki z soczewicą

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i rozetrzyj z cukrem, dodaj lekko podgrzane mleko i łyżkę mąki, odstaw na 20 minut. Mąkę połącz z solą, dodaj jajko, żółtko, rozczyn, wyrób ciasto, pod koniec dolej stopione przestudzone masło. Uformuj kulę, odłóż w ciepłe miejsce na 25-30 minut. Przygotuj farsz: posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj osączoną soczewicę, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, podsmaż, zdejmij z palnika i rozgnieć widelcem. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrój krążki. Nakładaj porcje farszu, złóż, zawiń brzegi. Odstaw na 10-15 minut. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez 25 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 18.01.2012 22:54
ooooooooooooooo
RenataZ-et 25.09.2010 23:33
Ciekawe, choć nie przepadam za soczewicą.. :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak