Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i rozetrzyj z cukrem, dodaj lekko podgrzane mleko i łyżkę mąki, odstaw na 20 minut. Mąkę połącz z solą, dodaj jajko, żółtko, rozczyn, wyrób ciasto, pod koniec dolej stopione przestudzone masło. Uformuj kulę, odłóż w ciepłe miejsce na 25-30 minut. Przygotuj farsz: posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj osączoną soczewicę, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, podsmaż, zdejmij z palnika i rozgnieć widelcem. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrój krążki. Nakładaj porcje farszu, złóż, zawiń brzegi. Odstaw na 10-15 minut. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez 25 minut w temp. 200 stopni.