Kule twarogowo-szpinakowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    100 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypiorek posiekany

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • ser biały twarogowy

    250 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kule twarogowo-szpinakowe foto
Z liści szpinaku usunąć twarde łodygi i opłukać go pod bieżącą wodę. Następnie mokre jeszcze liście włożyć do rondla, przykryć i ustawić na wolnym ogniu na 3-4 minuty, aby je zblanszować. Po wyjęciu dokładnie osączyć i osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem.

Salaterkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie liśćmi szpinaku, tak aby ich końce wystawały ponad salaterkę jeśli są na tyle duże.
Krok 2 - Kule twarogowo-szpinakowe foto
Ser twarogowy wyłożyć do miski, dodać czosnek i zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie przyrządzony ser przełożyć do salaterki i przykryć wystającymi końcami liśćmi szpinaku lub dodatkowym liściem (mi niestety brakło szpinaku, więc przykryłam liściem sałaty lodowej). Na szczycie formy, umieścić wycięty krążek z papieru do pieczenia i obciążyć je 200 gramowym ciężarkiem lub produktem tej wagi. Pozostawić do schłodzenia w lodówce na 1 godzinę (ja zostawiłam na noc).
Krok 3 - Kule twarogowo-szpinakowe foto
Po wyjęciu z lodówki usunąć obciążenie i zerwać krążek z papieru do pieczenia z kuli. Wykładać ostrożnie na talerz, pociągając za papier do pieczenia którym była wyłożona miseczka. Zdejmujemy papier z kuli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 04.01.2013 02:44
rewelacyjny pomysł
EmciaPichci 14.12.2012 22:43
bardzo ciekawy pomysł!
Ewa6274879 07.12.2012 16:11
świetne - chętnie takie przygotuję!
Amellia 06.12.2012 17:39
rewelacyjne
Poison1988 06.12.2012 15:16
wyglądają rewelacyjnie!
Iwka 06.12.2012 14:40
świetne
kupiska 06.12.2012 14:29
Bardzo pomysłowe,szpinka lubię akurat,wyglada ciekawie
SmakChwili 06.12.2012 14:28
Masz rację Iwono.. takie casatte w wersji wytrawnej ;)
IwonaKa 06.12.2012 14:23
Wygląda jak lody casatte,na pewno pyszna ta kula
Goya 06.12.2012 14:22
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat