Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziano-orkiszowe muffinki na wielkopolskim serze smażonym i miodzie spadziowym z nektarynkami i masą serowo-chałwową

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

kukurydza 240 g (świeża, ugotowana)
olej rydzowy 60 ml
jajko 1
miód spadziowy 5 łyżek
ser biały 2 łyżki - smażony
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
mąka orkiszowa 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dodatki

brzoskwinia 1
cukier brązowy 1 łyżka

masa serowo-chałwowa

ser biały 70 g smażony
masło miękkie 1 łyżeczka
chałwa 100 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
miód spadziowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziano-orkiszowe muffinki na wielkopolskim serze smażonym i miodzie spadziowym z nektarynkami i masą serowo-chałwową

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziarna kukurydzy blendujemy w malakserze na gładkie puree, dodając stopniowo olej oraz ser. Kiedy masa będzie gładka dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Dodajmy miód do smaku oraz ekstrakt waniliowy, ponownie dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na muffinki/babeczki
Krok 1 - Kukurydziano-orkiszowe muffinki na wielkopolskim serze smażonym i miodzie spadziowym z nektarynkami i masą serowo-chałwową foto
2
Owoce pozbawiamy pestek, tniemy w ładne plastry i dekoracyjnie układamy na babeczkach. Posypujemy je brązowym cukrem. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 190 stopni.
Krok 2 - Kukurydziano-orkiszowe muffinki na wielkopolskim serze smażonym i miodzie spadziowym z nektarynkami i masą serowo-chałwową foto
3
Ser ucieramy z masłem, cukrem i miodem. Chałwę rozdrabniamy widelcem, dodajemy stopniowo ser utarty z masłem i miodem. Wyrabiamy na gładką masę. Przestudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy je masą serowo-chałwową. Smacznego!
Krok 3 - Kukurydziano-orkiszowe muffinki na wielkopolskim serze smażonym i miodzie spadziowym z nektarynkami i masą serowo-chałwową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 26.07.2014 21:14
wyglądają przepysznie
2milutka 26.07.2014 21:01
świetne w smaku muszą byc:)
Stenka 26.07.2014 20:24
Ależ wymyślne te mufinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak