Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane skrzydełka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 1 kg
woda 3 l
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
sos sojowy 2 łyżka
DODATKOWO:
jajko 3 szt
płatki kukurydziane 350 g
sól czarna 3 szczypta
pieprz 2 szczypta
Czosnek suszony Prymat 2 szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane skrzydełka

Skrzydełka dokładnie umyć, pokroić na trzy części.
Włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować.
Zdjąć burzyny, dodać warzywa i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Następnie dodać przyprawy i dalej gotować aż skrzydełka będą prawie miękkie.
Ugotowane skrzydełka ( oprócz najcieńszych części ) wyjąć z wywaru ( wywar można wykorzystać do zupy ) i przestudzić.
Jajka roztrzepać z solą.
Płatki lekko zmiksować, dodać do nich czosnek i pieprz i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Kawałki skrzydełek maczać w jajku, następnie obtaczać w płatkach.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 27.02.2012 18:48
robię w serze żółtym :)
cukiereczek 09.01.2012 15:18
aż ślinka lecie
treonina 09.01.2012 12:00
wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak