Kukurydziane placki z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, bezglutenowe, proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z żółtej cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej. Placuszki mają pięknie żółty kolor, są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • cukinia żółta

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka kukurydziana

    6 łyżek
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • posiekany koperek

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.2 łyżeczki
  • olej do smażenia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Średniej wielkości cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.

KROK 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce (lub bardzo drobno pokrojoną) cebulę. Następnie dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, szczypiorek, koperek i łyżkę śmietany. Powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcję masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

Futka
Placuszki smażyłam na tytanowej patelni, dzięki czemu do smażenia wykorzystałam tylko 3 łyżki oleju. Jeśli placuszki zamierzamy smażyć tradycyjnie, to po usmażeniu należy ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat