Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane placki z cukinią

5.0
(89)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne, bezglutenowe, proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z żółtej cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej. Placuszki mają pięknie żółty kolor, są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.

Składniki:

SKŁADNIKI

cukinia żółta 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mąka kukurydziana 6 łyżek
szczypiorek posiekany 2 łyżki
posiekany koperek 1 łyżka
śmietana 18% 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.2 łyżeczki
olej do smażenia 3 łyżki

Porada

Placuszki smażyłam na tytanowej patelni, dzięki czemu do smażenia wykorzystałam tylko 3 łyżki oleju. Jeśli placuszki zamierzamy smażyć tradycyjnie, to po usmażeniu należy ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane placki z cukinią

KROK 1. Średniej wielkości cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.

KROK 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce (lub bardzo drobno pokrojoną) cebulę. Następnie dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, szczypiorek, koperek i łyżkę śmietany. Powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcję masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak