Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane pierogi z fetą i szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Każdy Polak kocha pierogi - Ja wręcz ubóstwiam ❤ Ostatnio wpadła na obiad do mnie moja bezglutenowa koleżanka. Jako że ona również kocha pierożki zrobiłam specjalnie dla niej takie które może jeść, na mące kukurydzianej ze szpinakiem i fetą. Przepis dla chorych na celiekie poniżej:

Składniki:

Pierogi kukurydziane ze szpinakiem i fetą

szpinak świeży 450 g
ser feta 1 opakowanie
mąka kukurydziana 300 g
wiejskie jaja 2 szt.
czosnek ząbki 4 szt.
woda 250 ml
mąka ziemniaczana 80 g

Porada

Pamiętajmy by woda do zarabiania cista na pierogi była ciepła ale nie wrząca!

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane pierogi z fetą i szpinakiem

Przygotowujemy farsz: podsmażamy na oleju czosnek, dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy mąki, dolewamy wody. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Szpinak łączymy z serem. Wałkujemy ciasto i wycinamy krążkiem, nakładamy farsz. Pierogi możemy ugotować w osolonej wodzie bądź upiec w piekarniku w 200st przez 15-20min w zależności od grubości ciasta. Pamiętajmy by pierogi posmarować rozbełtanym jajkiem.
Smaczności!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak