Kukurydziane pierogi z fetą i szpinakiem

Kukurydziane pierogi z fetą i szpinakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Każdy Polak kocha pierogi - Ja wręcz ubóstwiam ❤ Ostatnio wpadła na obiad do mnie moja bezglutenowa koleżanka. Jako że ona również kocha pierożki zrobiłam specjalnie dla niej takie które może jeść, na mące kukurydzianej ze szpinakiem i fetą. Przepis dla chorych na celiekie poniżej:

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pierogi kukurydziane ze szpinakiem i fetą

  • szpinak świeży

    450 g
  • ser feta

    1 opakowanie
  • mąka kukurydziana

    300 g
  • wiejskie jaja

    2 szt.
  • czosnek ząbki

    4 szt.
  • woda

    250 ml
  • mąka ziemniaczana

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz: podsmażamy na oleju czosnek, dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy mąki, dolewamy wody. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Szpinak łączymy z serem. Wałkujemy ciasto i wycinamy krążkiem, nakładamy farsz. Pierogi możemy ugotować w osolonej wodzie bądź upiec w piekarniku w 200st przez 15-20min w zależności od grubości ciasta. Pamiętajmy by pierogi posmarować rozbełtanym jajkiem.
Smaczności!

Em4fit
Pamiętajmy by woda do zarabiania cista na pierogi była ciepła ale nie wrząca!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat