Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KOPYTKA KUKURYDZIANE

woda 3 szkl
kasza kukurydziana 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżka
sól

SOS

cebula 1 szt
mąka kukurydziana 2 łyżki
bulion warzywny 2 szkl
śmietana kremowa 30% 1/4 szkl
groszek zielony mrożony lub świeży 1 szkl
pomidory 2 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Porada

Do sosu dodałam mrożony, zielony groszek, ale jak najbardziej polecam świeży. Konserwowy też może być, ale to już nie jest ten smak. Kopytek z przepisu wychodzi więcej niż widać to na zdjęciu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować ze solą i stale mieszając wsypać kaszkę. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Użyłam kaszki błyskawicznej, która gotowała się przez 3 minuty. Kiedy będzie gotowa, odstawić do przestudzenia.
Krok 1 - Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem foto
2
Do jeszcze ciepłej kaszy wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem foto
3
Masę przełożyć na płaską powierzchnię i zwilżonymi rękami uformować wałeczek. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową układając luźno na talerzu lub tacy.
Krok 3 - Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem foto
4
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo bulion, stale mieszając, aby pozbyć się grudek. Wsypać zielony groszek i gotować około 5 minut, aż będzie lekko miękki.
Krok 4 - Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem foto
5
Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skóry, wlać śmietankę i przyprawić. Dusić, aż groszek zmięknie.
Krok 5 - Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem foto
6
Przed podaniem wrzucić do sosu kopytka, aby się zagrzały i można podawać. Smacznego :)
Krok 6 - Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.10.2016 21:58
ciekawy pomysł
Grazyna0211 21.04.2016 09:52
smaczne danie
MałaMi89 20.04.2016 23:11
Świetny przepis! Zapisuję ;)
cukiereczek 20.04.2016 17:44
ale bym zjadła takie kopytka
Ania321 20.04.2016 16:19
W takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
Babeczka35 20.04.2016 15:43
Super danie.:)
Benita 20.04.2016 15:39
ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kopytek
molanka 20.04.2016 14:22
ciekawy pomysł
AZgotuj 20.04.2016 14:20
genialne!!!!
Alex_M 20.04.2016 13:38
dobry obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak