Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Małe, zgrabne, puszyste drożdżówki z budyniem śmietankowym i słodką brzoskwinią. Smakują wyśmienicie z kubkiem porannej kawy, mleka lub kakao.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 150 g
mąka kukurydziana 350 g
drożdże suche 7 g
cukier 4 łyżki
jajko 1 sztuka
masło roztopione 25 g
mleko ciepłe 500 ml

Budyń:

budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 0.5 litra
cukier 3 łyżki
masło 1 łyżka
żółtko surowe 1 sztuka

Dodatkowo:

brzoskwinie 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Ciasto:

1
Mąki, drożdże oraz cukier wymieszać razem.
Wbić jajko, wlać masło oraz mleko.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią foto
2

Budyń: Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
Wsypać cukier oraz dodać masło, wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.

Krok 2 - Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią foto
3
Ciasto ponownie wyrobić, z kawałków ciasta formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę zmiażdżyć dłonią.
Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Krok 3 - Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią foto
4

Brzoskwinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie np. dnem kieliszka.
Wgłębienie wypełnić budyniem oraz kawałkami brzoskwiń.
Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krok 4 - Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak