Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
migdały
500 g -
miód
1 kg -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1 szt. -
cynamon
1 kawałek -
Metaxa
50 ml
Przepis i sposób przygotowania Kufeto z wyspy Santorini Teo Vafidis
Migdały zblanszować i obrać ze skórki, a następnie rozdzielić na połówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Przełożyć je do garnka i dodać ⅓ kg miodu, gałkę muszkatołową w całości i cynamon w kawałku. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nabiorą ciemnego, brązowego koloru. Kiedy będą wystarczająco upieczone, dodać metaxę i pozostały miód, mieszając bardzo szybko i dokładnie. Kiedy się zagotują, zdjąć z ognia, usunąć gałkę muszkatołową i cynamon. Całość przelać na półmisek i nie ruszać, aż wystygnie. Goście nabierają sobie niewielką ilość za pomocą widelczyka
lub łyżeczki.
Komentarze (8)