Kufeto z wyspy Santorini Teo Vafidis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

    500 g
  • miód

    1 kg
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1 szt.
  • cynamon

    1 kawałek
  • Metaxa

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Teo Vafidis poleca:
Migdały zblanszować i obrać ze skórki, a następnie rozdzielić na połówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Przełożyć je do garnka i dodać ⅓ kg miodu, gałkę muszkatołową w całości i cynamon w kawałku. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nabiorą ciemnego, brązowego koloru. Kiedy będą wystarczająco upieczone, dodać metaxę i pozostały miód, mieszając bardzo szybko i dokładnie. Kiedy się zagotują, zdjąć z ognia, usunąć gałkę muszkatołową i cynamon. Całość przelać na półmisek i nie ruszać, aż wystygnie. Goście nabierają sobie niewielką ilość za pomocą widelczyka
lub łyżeczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 05.09.2014 21:40
Ciekawy przepis i piękne zdjęcie!!
Ola1984 05.09.2014 20:40
Fantastycznie wygląda :)
Kolorowa 05.09.2014 19:26
bardzo ciekawe
caralajna 05.09.2014 17:47
oh musi być pyszne, śliczne zdjęcie
Christopher 05.09.2014 16:19
Ulubiony przysmaczek mojej Żony.
cukiereczek 05.09.2014 14:59
ciekawy przepis
Pyszota 05.09.2014 14:49
super przepis
Adamorek 05.09.2014 13:10
takie egzotyczne smaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat