Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Księżniczka - tort w stylu angielskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szkl
cukier 1,5 szkl
jajko 7
mleko 3 łyżki
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
masło 250 g
Krem:
śmietana kremówka 400 ml
czekolada deserowa 400 g
masło 100 g
DODATKOWO:
masa plastyczna: ok.500g
barwniki spożywcze
mąka ziemniaczana do podsypywania
lalka Barbie
dżem
sok z cytryny do ponczu

Przepis i sposób przygotowania na: Księżniczka - tort w stylu angielskim

Kroki postępowania

1
Do przygotowania tortu potrzebuję 4 dość wysokie blaty ciasta. Ja piekę je w garnkach teflonowych, ale można upiec w dużej blasze i wyciąć 4 kółka różnej wielkości. Wtedy jednak jest więcej strat ciasta.

Formy smaruję masłem i wysypuję mąką pszenną.
Krok 1 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
2
Mąkę przesiewam razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
3
Ucieram miękkie masło z cukrem, następnie dodaję stopniowo po jednym jajku, każde dokładnie rozcierając mikserem z masłem.
Krok 3 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
4
Gdy jajka są utarte dodaję mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pod koniec ciasto jest dosyć twarde i ciężko miesza się je mikserem. Resztę mąki mieszam z ciastem za pomocą łyżki.
Krok 4 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
5
Ciasto rozkładam do przygotowanych form. Ważne, by wysokość ciasta w każdej była porównywalna.
Krok 5 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
6
Ciasta piekę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185st.C.
Krok 6 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
7
KREM NALEŻY PRZYGOTOWAĆ 1 DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Zagotowuję śmietankę, zdejmuję z ognia i wrzucam połamaną czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną masę schładzam w lodówce.
Krok 7 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
8
Przestudzone ciasta wyjmuję z form. W 3 największych ścinam czubek, w najmniejszym czubek jest jak najbardziej pożądany, gdyż podwyższy dodatkowo tort.

W każdym blacie wycinam na środku kółko średnicy ok. 4-5cm.
Krok 8 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
9
Układam ciasta w stożek, sprawdzam wysokość, czy pasuje do lalki. W moim przypadku jest idealnie, gdyż dojdzie jeszcze z centymetr z kremu. Następnie ścinam ciasto zaczynając od góry, by nadać mu kształt sukni. Chodzi o lekko zaokrąglony stożek.

Lalkę owijam szczelnie folią spożywczą do wysokości dekoltu. Dzięki temu nie ubrudzi się kremem.
Krok 9 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
10
Blaty nasączam ponczem (0,5szkl wody+ sok z cytryny), smaruję cienką warstwą dżemu i kremem. Układam ciasta jeden na drugim w piramidkę.
Krok 10 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
11
Przełożone kremem ciasto schładzam w lodówce.
Krok 11 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
12
Ucieram miękkie masło z resztą kremu czekoladowego (mi zostało ok. 1 szkl). Kremem smaruję ciasto z zewnątrz, od góry do dołu.
Krok 12 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
13
Wygładzam powierzchnię kremu za pomocą paska papieru, np z bloku. Nożem nie uda zrobić się tego tak dokładnie. Ciasto schładzam w lodówce przed nakładaniem masy cukrowej.
Krok 13 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
14
Przygotowuję falbanki: Wałkuję bardzo cienko masę cukrową (podsypuję mąką ziemniaczaną), wycinam kółka z falbankami i otwór w środku, a następnie przez brzeg każdej przetaczam w palcach wykałaczkę. Brzeg ładnie się pofaluje. Rozcinam kółko - falbana gotowa.
Krok 14 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
15
Dół ciasta dekoruję paskiem białej masy cukrowej, dzięki czemu nie będzie widać kremu spod falban. Na nim nalepiam warstwę falban wokół ciasta.
Krok 15 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
16
Przód sukni dekoruję falbanami, tworząc stożek. Następnie wałkuję na grubość ok.2mm kolorową masę plastyczną i pokrywam nią ciasto.
Krok 16 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
17
Tworzę z masy górną część sukni, przyklejając ją do lalki i odpowiednio modelując. Wkładam lalkę w ciasto.

Otwór na górze ozdabiam wyciętymi kawałkami masy (falbanki, kółka itp) oraz cukrowymi koralikami tak, by suknia wygląda na całość.
Krok 17 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto
18
Suknia może mieć dowolny kolor i możemy ją zrobić wg naszych upodobań. Falbany jednak sprawdzają się zawsze! ;)
Krok 18 - Księżniczka - tort w stylu angielskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 26.01.2014 11:07
śliczny torcik
rjustysia 11.09.2013 13:14
@Olga Smolec-Kmoch: Lalka nie ma praktycznie żadnego kontaktu z tortem, jest dokładnie pokryta folią spożywczą. Jedynie górna część masy plastycznej styka się bezpośrednio z lalką, ale ta część akurat nie jest do jedzenia :) Problem mogą stanowić włosy lalki i ich ewentualne wypadanie. Dlatego też mój tort pokryty jest masą plastyczną, do której włosy się nie kleją. Inaczej było by w przypadku sukni pokrytej kremem. Tu na szczęście jest inaczej :)
Alex_M 29.07.2013 10:37
przepiekny tort!! :)
fotoviderek 30.06.2013 10:59
Kolejne arcydzieło w Twoim wykonaniu :)
joanna30 30.06.2013 10:14
Piękny torcik :)
Małgorzata9 30.06.2013 08:58
masz talent, pozazdrościć
gosia1988 29.06.2013 21:05
piękny tort
Izabela77 29.06.2013 21:01
śliczny torcik
Megg 29.06.2013 18:45
super torcik!!!!!!!
caralajna 29.06.2013 18:06
OMG! dzieło sztuki :) brawo, bardzo pomysłowe wykonanie!
Pomocnik 29.06.2013 16:20
super przepis
Olga_SK 29.06.2013 14:26
Doceniam ogrom pracy i niezwykły talent! Ale mnie przerażają lalki w torcie :P
adelajda 29.06.2013 14:22
ale masz talent
TEtalicha 29.06.2013 14:12
rewelacja, nic dodac nic ujac
Marta1986 29.06.2013 14:07
piekny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak