Przepis i sposób przygotowania na: Kryształek na herbatnikach
Galaretki najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Każdą wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie ciasno herbatniki.
Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia.
W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do przestygnięcia.
Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga,także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami.
Na wierzch ułożyć szybko i docisnąć herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godz. i deser gotowy.