Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krwawe babeczki/muffinki na Halloween

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki halloweenowe to nie tylko przepyszna propozycja deserowa, ale również świetna zabawa związana z ich dekorowaniem. W przypadku babeczek haloweenowych i innych strasznych przekąsek kreatywność nie zna granic! Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować krwawe babeczki / muffinki na Halloween.

Składniki:

Lista składników

śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżka
wiśnie w syropie 6 sztuk
syrop wiśniowy
noże cukrowe

Babeczki (6 sztuk)

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka (płaska)
kakao 2 łyżki
jajko 1 szt.
mleko 1/2 szklanki
olej 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krwawe babeczki/muffinki na Halloween

Przepis na babeczki halloweenowe nie różni się wcale od przepisu na tradycyjne muffiny kakaowe. Przepis jest bardzo ważny, ale finalna dekoracja babeczek zadecyduje o ich wyglądzie i halloweenowym charakterze. Pamiętajcie, by babeczki piec w papilotkach przełożonych do formy na babeczki - w innym wypadku mogą stracić swój muffinkowy kształt. Dodatkowo dekorując babeczki halloweenowe, pamiętajcie by były już przestudzone. Nakładanie kremu śmietanowego na ciepłe ciasto może skończyć się kulinarną katastrofą.

Babeczki halloweenowe - przepis:

1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.

2. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)

3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić masę (do 3/4 wysokości papilotek) i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

4. Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.

Każdą babeczkę ozdobić bitą śmietaną, na środku ułożyć po wiśni i całość niedbale polać odrobiną syropu wiśniowego.
Na końcu w kremówkę wbić cukrowy nóż.

Jeśli szukacie więcej przepisów na >> Halloweenowe, straszne przepisy << - znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 03.11.2017 11:56
apetyczne babeczki
gusia1000 02.11.2017 23:17
Dobre babeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak