Krwawe babeczki/muffinki na Halloween

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • wiśnie w syropie

    6 sztuk
  • syrop wiśniowy

  • noże cukrowe

Babeczki (6 sztuk)

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka (płaska)
  • kakao

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    1/2 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić masę (do 3/4 wysokości papilotek) i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Każdą babeczkę ozdobić bitą śmietaną, na środku ułożyć po wiśni i całość niedbale polać odrobiną syropu wiśniowego.
Na końcu w kremówkę wbić cukrowy nóż.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 03.11.2017 11:56
apetyczne babeczki
gusia1000 02.11.2017 23:17
Dobre babeczki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat