Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krwawa zebra

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
kakao 2 łyżki
cukier puder 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 4,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej rzepakowy 1,5 szklanki
oranżada 1,5 biala

Przepis i sposób przygotowania na: Krwawa zebra

Jajka wbijam do wysokiego naczynia, miksuję je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując wlewam olej, oranżadę, wsypuję mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wyrobione ciasto przekładam do trzech osobnych naczyń po jednakowej ilości ciasta. Do pierwszej części dodaję mąkę ziemniaczaną (1 łyżka). Do drugiej części dodaję kakao. Do trzeciej części dodaję barwnik czerwony i mąkę ziemniaczaną (1 łyżka). Każdą część dokładnie mieszamy. Na nasmarowaną tłuszczem blachę kładę na przemian po dwie łyżki ciasta jedno na drugie. Piekę około godziny 150-160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 15.06.2014 22:16
śliczna zebra
ppaulina 28.01.2014 13:10
ale kolorowe super
Agnieszka-87-25 12.07.2013 07:40
świetna nazwa i pomysł również :)
Anna169Hosz 07.07.2013 20:05
Robi wrażenie!
Alex_M 06.07.2013 13:33
nazwa rewelacyjna :D
hahanka 22.06.2013 10:25
oryginalny przepis:)
Bernadeta1 21.06.2013 00:46
wygląda rewelacyjnie
Róża1 31.05.2013 19:17
bajeczny przepis, bajeczna nazwa i wygląd:-), a w smaku zapewne też:-)
Babciagramolka 25.05.2013 20:10
Ale fajne ciasto- podoba mi się
Wafelek2601 24.05.2013 17:07
Ciekawy przepis
jordi 18.05.2013 08:40
fotogeniczna:)
Ada-Gaba 12.05.2013 07:59
prezentuje się genialnie
Kulinarna Ja 08.05.2013 22:43
ale ciekawe, super!
JOANNA16 08.05.2013 08:36
super, ale kolorowo
Granita 28.04.2013 02:03
super pomysł:)
Margo1 27.04.2013 17:39
podoba mi się
jozefinach 22.04.2013 22:28
Nigdy nie jadłam takiej zebry.
Seba 21.04.2013 10:57
rewelacyjna
caralajna 13.04.2013 07:45
super wygląda
kika100 08.04.2013 10:40
fajne ciasto
Laila2786 08.04.2013 10:33
wygląda bajecznie
monisia1977 08.04.2013 07:52
super ciacho
Ewa104 07.04.2013 20:19
Przyznam,że nie jestem zwolenniczką barwników spożywczych i ich nie używam,ale ciasto robi wrażenie.
2milutka 07.04.2013 19:16
fajnie wygląda;)
IwonaDD 07.04.2013 18:10
rewelacja!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak