Kruszonkowy przekładaniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanki
  • jaja

    6
  • margaryna

    1,5 kostki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki
  • dżem morelowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę + masło + żółtka + proszek do pieczenia razem zagnieść; ulepić wałeczek i podzielić na 3 części. Jedną częścią wylepić blachę. Do drugiej dodać kakao i wraz z trzecią (jasną) częścią włożyć do zamrażarki.
Z białek, mąki ziemniaczanej, cukru pudru ubić pianę.
Warstwę ciasta (jasnego), którym wyłożyliśmy blachę, smarujemy dżemem. Na dżem ścieramy (na dużych oczkach) ciemne ciasto. Wykładamy pianę z białek a na wierzch ścieramy (na dużych oczkach) ciasto jasne.
Pieczemy około godziny w 190 stopniach
(na zdjęciu mały \"zgrzyt\" ...piana opadła i wchłonęła się do ciemnej warstwy...ale i tak ciasto pycha:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 08.06.2012 08:48
pycha
Agnieszka_B 26.12.2011 00:20
Pyszniutkie ciacho!
anna186 10.12.2011 18:52
smaczne
mikrusiak 17.11.2011 16:13
apetyczny ten przekładaniec :)
treonina 17.11.2011 15:04
świetnie wygląda!
Emilia22 17.11.2011 14:59
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat