Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszonka-przepis podstawowy.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 10 dag
cukier 5 dag
masło zimne 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonka-przepis podstawowy.

Kroki postępowania

1
Kruszonka to podstawa wielu ciast i deserów i nie da jej się zrobić na tak zwane ,,oko'', proporcje muszą być dokładnie odmierzone. Zbyt dużo masła spowoduje, że kruszonka będzie mokra, a masło wypłynie podczas pieczenia, zbyt mało masło sprawi, że będzie bez smaku. Po wielu próbach udało mi się zrobić taką idealną. Niezwykle chrupiącą. Podczas pieczenia trzeba ją często mieszać, żeby się nie przypaliła, pieczemy do zrumienienia, stopień zrumienienia zależy od nas jak mocno ma być zrumieniona. Gotowej kruszonki można użyć do deserów, a surową posypać ciasto i piec. Polecam. Zapraszam :)


Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Krok 1 - Kruszonka-przepis podstawowy. foto
2
Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Kruszonka-przepis podstawowy. foto
3
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Krok 3 - Kruszonka-przepis podstawowy. foto
4
Gotowa kruszonka. Smacznego.
Krok 4 - Kruszonka-przepis podstawowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:29
Skorzystam z przepisu.
gusia1000 03.06.2018 09:21
Skorzystam z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak