Kruszon z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    6
  • jabłka

    6
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • kakao

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do posypania
  • margaryna kostka

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną. Wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować również tłuszczem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka z sześciu jaj, margarynę (musi być o temperaturze pokojowej), 1/2 szklankę cukru. Wymieszać składniki ręką. Wysypać na stolnicę
Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części(jedna może być większa, będzie na spód). Do jednej części dodać łyżeczkę kakao i wymieszać, żeby połączyć kakao z ciastem. Mniejszą część ciasta i tą z kakao włożyć do zamrażalnika. Trzecią częścią wyłożyć blaszkę. Położyć jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Część ciasta z kakao zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach.
Ubić pianę z białek, wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta na tarce o grubych oczkach.
Nagrzać piekarnik do 180stopni C. Piec ciasto 50min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
justynkag
Ciasto jest upieczone, jeśli włożymy patyk do szaszłyka w środek ciasta i się nie przykleja.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat