Przepis i sposób przygotowania na: Kruszon z jabłkami
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka z sześciu jaj, margarynę (musi być o temperaturze pokojowej), 1/2 szklankę cukru. Wymieszać składniki ręką. Wysypać na stolnicę
Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części(jedna może być większa, będzie na spód). Do jednej części dodać łyżeczkę kakao i wymieszać, żeby połączyć kakao z ciastem. Mniejszą część ciasta i tą z kakao włożyć do zamrażalnika. Trzecią częścią wyłożyć blaszkę. Położyć jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Część ciasta z kakao zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach.
Ubić pianę z białek, wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta na tarce o grubych oczkach.
Nagrzać piekarnik do 180stopni C. Piec ciasto 50min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem