Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszon z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
cukier 1 szklanka
jajko 6
jabłka 6
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1
kakao 1 łyżeczka
cukier puder do posypania
margaryna kostka 1

Porada

Ciasto jest upieczone, jeśli włożymy patyk do szaszłyka w środek ciasta i się nie przykleja.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszon z jabłkami

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną. Wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować również tłuszczem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka z sześciu jaj, margarynę (musi być o temperaturze pokojowej), 1/2 szklankę cukru. Wymieszać składniki ręką. Wysypać na stolnicę
Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części(jedna może być większa, będzie na spód). Do jednej części dodać łyżeczkę kakao i wymieszać, żeby połączyć kakao z ciastem. Mniejszą część ciasta i tą z kakao włożyć do zamrażalnika. Trzecią częścią wyłożyć blaszkę. Położyć jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Część ciasta z kakao zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach.
Ubić pianę z białek, wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta na tarce o grubych oczkach.
Nagrzać piekarnik do 180stopni C. Piec ciasto 50min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak