Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUSZON

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 1 1/4 szklanki
margaryna 500 g
oliwa 7 łyżek
kakao 3 łyżki
jabłka 5 szt
powidła morelowe 400 g

Porada

Powidła morelowe zastąpić można dżemem.

Przepis i sposób przygotowania na: KRUSZON

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, ¼ szklanki cukru, oliwę i pokrojoną margarynę.
Krok 1 - KRUSZON foto
2
Wyrobić ciasto.
Krok 2 - KRUSZON foto
3
Ciasto uformować na kształt kuli, a następnie podzielić na trzy części.
Krok 3 - KRUSZON foto
4
Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, do drugiej dodać kakao i ponownie wyrobić.
Krok 4 - KRUSZON foto
5
Trzecią część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 - KRUSZON foto
6
Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem szklanki cukru.
Krok 6 - KRUSZON foto
7
Na ciasto wyłożyć powidła.
Krok 7 - KRUSZON foto
8
Jabłka obrać, pokroić i położyć na powidła.
Krok 8 - KRUSZON foto
9
Ciasto kakaowe pokruszyć na jabłka.
Krok 9 - KRUSZON foto
10
Wyłożyć pianę z białek.
Krok 10 - KRUSZON foto
11
Na koniec pokruszyć ciasto z zamrażalnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Krok 11 - KRUSZON foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.01.2016 19:47
na pewno pyszne
Habibi 06.12.2015 09:38
Nazwa natychmiast skojarzyła mi się z napojem wyskokowym z lat 80-tych ;)
MAR3STA 05.12.2015 23:13
świetne ciasto
sliwka 05.12.2015 21:53
Pyszniutkie;))
agnieszka214 05.12.2015 20:35
lubie fajne ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak