kruszon

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    5 sztuk
  • cytryny

  • cukier

    20 dag
  • Goździki całe Prymat

    10 sztuk
  • Cynamon cały Prymat

    1/3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć i sparzyć cytrusy. Zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok. Wlać sok do wazy, dodać otartą skórkę. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i przyprawami. Gotować ok. 5 minut.

Zalać sok i skórki gorącym syropem. Zostawić na 2 godziny. Przecedzić sok z przyprawami, dodać wino i pokruszone kostki lodu.

Kruszon podaje się w szklanej wazie, z długą szklaną łyżką wazową, a można go również wlać do dzbanków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat