Krupnik z prawdziwkami

Krupnik z prawdziwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka

    500 gramów
  • ćwiartki z kurczaka

    1 kilogram
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • borowiki suszone

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony To Naturalne

    4 sztuki
  • lubczyk świeży

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • kasza jęczmienna perłowa

    100 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.

Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.

Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.

W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat