Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z prawdziwkami
Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.
Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.
Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.
W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu ;)