Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z prawdziwkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat.

Składniki:

Składniki:

skrzydełka kurczaka 500 gramów
ćwiartki z kurczaka 1 kilogram
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 kawałek
borowiki suszone 5 sztuk
Liść laurowy suszony To Naturalne 4 sztuki
lubczyk świeży 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
kasza jęczmienna perłowa 100 gramów
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z prawdziwkami

Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.

Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.

Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.

W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak