Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z ogórkami kiszonymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 l
ziemniaki 2 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
marchewki 2 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
seler naciowy 2 łodygi
cebula 1 szt.
kasza jęczmienna perłowa pół szklanki
Natka pietruszki suszona Prymat pół pęczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 3 ziarna
olej rzepakowy
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z ogórkami kiszonymi

Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 11.12.2017 22:47
W takiej wersji krupniku nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak