Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z kuskusem i wątróbką

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3 duże szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
pietruszka 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
marchew 6 szt
por 1 szt
wątróbka drobiowa 200 g
kuskus 200 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z kuskusem i wątróbką

Kroki postępowania

1

Ćwiartki umyć, oczyścić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać liść, ziele i pieprz. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie zszumować.
Krok 1 - Krupnik z kuskusem i wątróbką foto
2

Pietruszkę i marchew obrać, umyć. Wrzucić do rosołu (marchew włożyłam w całości, pietruszkę przepołowioną). Łodygi selera umyć, przekroić na pół i wrzucić do zupy.
Oczyszczone wątróbki wrzucić także do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Na sam koniec wrzucić posiekany por, dosolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.

Następnie marchew wyjąć, pokroić w kostkę. Wątróbkę również wyjąć i pokroić w kawałeczki.
Krok 2 - Krupnik z kuskusem i wątróbką foto
3
Do talerza wsypać po 2-3 łyżki surowej kaszy kuskus, wrzucić kawałki marchewki i wątróbki, zalać wrzącym rosołem i odczekać 3 minuty. Po tym czasie podawać.
Krok 3 - Krupnik z kuskusem i wątróbką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 04.03.2015 18:42
Pyszna zupka;)
Mama niejadka 27.02.2015 17:09
Pożywna zupka :)
jasiek 27.02.2015 12:38
konkretna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak