Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUPNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ŻOŁADKACH DROBIOWYCH

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 1 szt
żołądki drobiowe 500 gram
marchewka 3 szt
seler korzeniowy 1 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część) 1 szt
kasza jaglana 0,5 szkl
ziemniaki 4 szt
Cebula suszona Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sól i pieprz
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: KRUPNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ŻOŁADKACH DROBIOWYCH

1/Udko przeciąć na pół i wraz z żołądkami dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Żołądki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć wraz z mięsem do garnka i zlać wodą tak by je solidnie zakryła. Zagotować, dodać por, lubczyk, ziele, liść laurowy, sól, pieprz oraz obrany kawałek selera plus nać i korzeń pietruszki. Gotować do miękkości mięsa i żołądków (ok 1,5 godziny).

2/ Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość chwilę gotować i porządnie doprawić solą i pieprzem. Kaszę zalać zimną wodą i wypłukać, przesypać na garnuszka i ponownie zalać wodą ale tym razem gorącą. Lekko posolić. Gotować do miękkości ok 15 min, ciągle mieszając (kasza wchłania całą wodę, trzeba uważać by się nie przypaliła, w razie konieczność dolać wody). Ugotowaną kaszę dodać do zupy. Zagotować. Przed podaniem krupnik solidnie posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 26.03.2015 10:39
podrobów jeszcze nie używałam w swojej kuchni... czas to zmienić :)
w mojej kuchni 26.03.2015 00:50
smacznie się prezentuje na talerzu..
kanu83 25.03.2015 18:08
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak