Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z grzybami Eli na gęsinie

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ugotowałam za dużo pęczaku i miałam rosół ugotowany na gęsi po odkrojeniu piersi i udek. Więc ugotowałam krupnik do którego dodałam grzyby.

Składniki:

wywar

gęś 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren

grzyby

podgrzybki 40 dag
cebula duża 1 szt.
masło 82% 1 duża łyż.
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

warzywa

marchewki 3 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
seler korzeniowy średniej wielkości 1 ćwiartka
ziemniaki średnie 8 szt.
koperek świeży 1 pęczek

kasza

ugotowana kasza pęczak 500 gramów
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki

Porada

Ja nigdy nie wyrzucam jedzenia. Gdy mi coś zostaje zawsze wykorzystuję w innych potrawach.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z grzybami Eli na gęsinie

przygotowanie grzybów

1
Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry.
Krok 1 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto
2
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto
3
Na patelni roztopić masło i dodać grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
Krok 3 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto

przygotowanie warzyw

1
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 1 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto
2
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto
3
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
Krok 3 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto

przygotowanie krupniku

1
Z gęsi odkroić piersi i udka i zachować d innych potraw. Z pozostałości gęsi, liści laurowych, ziela angielskiego i soli ugotować wywar.
2
Ugotowany pęczak włożyć do dużego garnka i zalać czterema litrami wywaru z gęsi.
Krok 2 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto
3
Do kaszy z wywarem dodać jarzyny, ziemniaki i gotować aż będą prawie miękkie.
Krok 3 - Krupnik z grzybami Eli na gęsinie foto
4
Do krupniku dodać przesmażone z cebulą grzyby i gotować jeszcze aż ziemniaki będą miękkie.
5

Do zupy dodać koperek i doprawić przyprawą w płynie do smaku. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:17
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak