Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z grzybami
2. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
3. Dymkę drobno pokroić (oddzielnie część białą i szczypior).
4. Ziemniaka obrać i pokroić na drobne, nierówne kawałeczki.
5. Do garnka z zimną wodą włożyć niezbyt duży kawałek najlepiej ze skórą kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małej mocy palnika do miękkości mięsa. W międzyczasie z powierzchni wody zdejmować ewentualną pianę. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion, to dodać go do gotujących się warzyw.
6. Po wyjęciu mięsa do wywaru dodać marchew i ziemniaki gotować 15 minut, następnie dodać pokrojoną białą część dymki, pokrojone grzyby, obie kasze, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Zupę gotować do miękkości kasz i grzybów, około 10 - 15 minut.
7. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
8. Krupnik po wlaniu do talerza, posypać pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Tak podana zupa smakuje mi najbardziej.