Krupnik na podrobach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    peczek
  • kasza jęczmienna

    1/2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • suszone grzybki

    pare sztuk
  • pietruszka świeża

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W wodzie w której grzyby się wcześniej moczyły wkładamy włoszczyznę i podroby, gotujemy wywar. Gdy warzywa zmiękną odcedzamy je od wywaru i wsypujemy kaszę, gotujemy na niewielkim ogniu, ok 20min. Gdy kasza zmięknie wszystkie składniki krupniku łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy. Całość jeszcze podgotowujemy przez chwilę. Po zdjęciu z ognia mieszamy i wlewamy pomału śmietanę. Mieszamy. Przed podaniem porcję posypujemy świeżą pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 17.02.2011 18:26
lubię krupnik;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat